ویتامین های موجود در سمنو

سمنو دارای ویتامین های A ،E ،K  و گروه B است و به دلیل دارا بودن کلسیم و پتاسیم مصرف متعادل آن به افراد سالمند و کسانی که دچار پوکی استخوان هستند، توصیه می شود. فسفر آن قابل توجه بوده و برای رشد مغزی کودکان و زنان شیرده مفید است.
آهن، اسید فولیک و ویتامین های گروه B (شامل 1،3،5،8و12) آن عاملی برای خونسازی و تنظیم هورمون ها بوده  و می تواند در رفع خستگی وآرامش اعصاب تاثیر گذار باشد. 

خواص ویتامین های موجو در سمنو

ویتامین  A:

  • سلامت چشم ها
  • رشد سلولی
  • محافظت آنتی اکسیدانی
  • سلامت سیستم ایمنی بدن

ویتامین K:

ویتامین K1 را معمولا به عنوان ویتامین انعقاد خون می شناسند چون کمک می کند مکانیزم انعقاد خون در بدن به کارش ادامه دهد. از سوی دیگر ویتامین K2 پروتئینی به نام استئوکالسین را در بدن فعال می کند که کارش اطمینان حاصل کردن از ساخت استخوان و جایگزینی آن با استخوان از بین رفته است. ویتامین K2 حتی پروتئینی را تحریک می کند که به آن پروتئین ماتریکس گلا می گویند. این پروتئین با جلوگیری از چسبیدن کلسیم به دیواره ها، شریان ها را سالم نگه می دارد. نقش ویتامین K2 در چندین موقعیت پزشکی مورد بررسی قرار گرفته است از جمله:

  • پوکی استخوان: تحقیقات نشان داد استفاده از K2 در کسانی که به پوکی استخوان مبتلا هستند نقش مهمی در حفظ و بهبود مواد معدنی تراکم استخوان دارد.


  • سلامت قلب و عروق: در تحقیقاتی که به مدت ۱۰ سال ۴۸۰۰ مورد مصرف خوراکی K2/MK-7 خود را گزارش دادند. هرچقدر میزان دریافت K2/MK-7 بیشتر بود میزان بیماری های قلبی و عروقی و مرگ ناشی از آنها کمتر می شد. کلسیفیکاسیون آئورت، رگ اصلی خونی در بدن در افرادی که بیشتر MK-7 مصرف می کردند پایین تر بود. به صورت کلی ویتامین K2 برای بالا رفتن سالم سن و به ویژه پیشگیری از کلسیفیکاسیون و پیری شریان های حیاتی در بدن ضروری است.

 

  • دیابت: تحقیقات نشان داده است که مصرف ویتامین K2 به مدت چهار هفته منجر به بهبود حساسیت به انسولین و پیشگیری از ابتلای به دیابت می شود. بیماران دیابتی که از ویتامین K2 به صورت مرتب استفاده می کردند شاهد کاهش مشکلات مرتبط با بیماری شان بودند.


  • سرطان: در حال حاضر تحقیقات زیادی روی خانواده ویتامین K و تاثیر ضد سرطانی آنها انجام می شود. ویتامین K2 می تواند از رشد و حمله سلول های سرطانی به کبد، پانکراس و ریه پیشگیری کند. تحقیقات روی ۱۱۰۰۰ بیمار نشان داد مصرف بیشتر ویتامین K2 کاهش سرطان پیشرفته پروستات را در پی دارد.

ویتامین های گروه B

تیامین : ابتدا این ویتامین به سلول‌ها کمک می‌کند تا کربوهیدرات را به انرژی تبدیل کنند و همچنین ویتامین B1 در سیگنال‌دهی عصبی و تنظیم حرکت ماهیچه‌ها نقش دارد.

نیاسین: در بسیاری از واکنش های شیمیایی هم شکل شرکت می کنند مانند فرآیند هایی که DNA نیز در آنها مشترک است. کمبود این ماده مغذی می تواند منجر به سردرد، خستگی، کم خونی و زخمی شدن پوست یا دهان شود.

اسید پانتوتنیک:  به عنوان زندگی با پایه کربن، حرکت دادن اتم های کربن در اطراف بدن بسیار ضروری است و این جایی است که ویتامین B5 به میان می آید. B5 همچنین با آنزیم ها و سوخت و ساز کربوهیدرات ها، چربی ها و پروتئین ها نیز مشارکت دارد. کمبود این ماده مغذی می تواند علائم مختلفی در پی داشته باشد، اما می تواند شامل خستگی تحریک پذیری یا مشکل در خواب یا ناتوانی در استراحت شود.

متیل کوبالامین یا سیانکوبالامین : یتامین B12نیز برای سوخت و ساز کربوهیدرات، پروتئین و چربی وهمچنین عملکرد DNA مفید است. همچنین این ویتامین به تولید گیرنده های عصبی در مغز نیز کمک می کند. کمبود این ماده مغذی می تواند منجر به کم خونی، از بین رفتن نخاع یا افسردگی در بعضی افراد شود. سعی کنید مکملی پیدا کنید که در آن متیل کوبالامین باشد.

فسفر در بدن چهار عمل مهم انجام میدهد:

به رشد و ترمیم بدن کمک میکند.

با کمک به متابولیسم چربیها و نشاستهها، توان و نیروی لازم را در فرد بوجود میآورد.

درد ناشی از ورم مفاصل را کاهش میدهد.

در سلامتی دندانها و لثه مؤثر است.

امروزه، ویتامین E معجزه گر و اکسیر جوانی معرفی می شود.

 

کربوهیدرات ها: (کربوهیدرات‌ها در واقع همان قند، نشاسته و فیبر موجود در میوه‌ها، حبوبات، سبزیجات و لبنیات هستند) اصلی ترین منبع تأمین انرژی بدن انسان به شمار می روند و بیشتر منابع تأمین آنها گیاهی هستند. کربوهیدرات ها در بدن انسان، یا به طور مستقیم تبدیل به انرژی می شوند یا بدن، آنها را به صورت چربی ذخیره می کند. همه کربوهیدرات ها، از سه عنصر کربن، هیدروژن و اکسیژن تشکیل می شوند.
گندم پر از املاح معدنی است.

سلنیوم و منیزیوم: موجود در جوانه گندم ، در پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان، مؤثر شناخته شده اند. به اعتقاد برخی از متخصصان پوست ، مو و زیبایی ، جوانه گندم در درمان ریزش مو، رفع شوره سر و رفع انواع جوش صورت و ناراحتی پوستی مؤثر است. همچنین کسانی که از یبوست ، خستگی و بی حالی ، کلسترول بالا و دردهای عضلانی رنج می برند، باید از این ماده غذایی کمک بگیرند. اگر می خواهید لاغر شوید، پودر جوانه گندم را همراه با ماست یا سالاد کاهو ده دقیقه قبل از صرف غذا و اگر می خواهید چاق شوید، آن را ده دقیقه بعد از غذا میل کنید.

 

به طور کلی در فرایند جوانه زدن، ویتامین ها، املاح و پروتئین به مقدار زیادی افزایش می یابد، ولی کالری و کربوهیدرات کاهش می یابد. افزایش پروتئین در حین جوانه زدن، در اثر شکسته شدن مولکول های کربوهیدرات و ترکیب آنها با نیتروژن موجود در هواست. در نتیجه این تغییرهای شیمیایی، مقدار کربوهیدرات کاهش می یابد و پروتئین قابل جذب و هضم در بدن ایجاد می شود. عنصر سدیم در هضم غذا و در معده و روده (برای جذب قندها و اسیدهای آمینه) نقش حیاتی دارد. دانه های خشک سبزی ها، غلات و حبوبات ویتامین C ندارند، ولی در هنگام جوانه زدن مقدار زیادی ویتامین C تولید می کنند.
بنابراین جوانه ها سرشار از ویتامین ها، املاح و آنزیم ها هستند و مصرف مرتب آنها، یکی از راه های رساندن ویتامین و مواد معدنی به بدن و حفظ سلامت است. سمنو که حاصل جوانه های تازه رسیده گندم است، یکی از منابع غنی ویتامینE است. مهم ترین نقش این ویتامین، افزایش چربی زیر پوست است. بنابراین، مصرف بالای آن باعث ایجاد جوش های زیرپوستی در صورت می شود. بتاکاروتن هم که در بینایی، رشد، تکامل پوست، سیستم عصبی و ایمنی نقش دارد، در سمنو وجود دارد و یکی دیگر از محاسن آن به شمار می رود.




اگر در سمنو از بادام شیرین استفاده شود هنگام طبخ، ریزمغذی هایش جذب سمنو شده و باعث مقوی تر شدن این غذا می شود.
چون سمنو، از شیره جوانه گندم و آرد، تهیه و پخته می شود غذایی سهل الهضم با کمترین دفعیات است و یک وعده غذایی کامل محسوب می شود و به دلیل آن‌ که ارزش غذایی آن نسبت به برنج و سایر حبوبات زیادتر است برای رشد کودکان و نوجوانان یا برای مصرف در دوران نقاهت بیماری، بهترین غذا محسوب می شود اما مصرف زیاده از حد آن برای مبتلایان به دیابت و اضافه وزن توصیه نمی شود.

مصرف سمنو برای همه مزاج ها، مخصوصا خشک مزاجان توصیه می شود اما دارندگان مزاج گرم و تر نباید در مصرف آن زیاده روی کنند.

اما سوالی که بیشتر خانواده ها می پرسند این است که آیا به سمنو شکر می زنند؟ در فرآیند جوانه زدن، ویتامین ها و املاح معدنی گندم چند برابر شده و در مقابل از کالری و کربوهیدرات آن کاسته می شود. پروتئین های آن قابلیت هضم و جذب بهتری داشته و بر میزان ویتامین C آن افزوده می شود. در این مرحله اگر طعم گندم جوانه زده را بچشید متوجه شیرینی آن خواهید شد .در واقع گندم تا زمانی که جوانه نزده است، مواد قند ی اش به صورت نشاسته ذخیره می شود و طعم شیرین ندارد، اما در فرآیند جوانه زنی، نشاسته تجزیه و تبدیل به واحدهای کوچک تری به نام مالتوز می شود و اینجاست که شیرینی سمنو پدیدار می شود ولی برخی فروشندگان به دلیل آن که شیرینی سمنو طبیعی است، مصرف آن را به مبتلایان به دیابت و افراد چاق توصیه می کنند، اما باید بدانید در سمنو علاوه بر عصاره جوانه گندم از آرد کامل گندم هم استفاده می کنند و از این رو در هر صد گرم آن ۳۰۰ کالری انرژی نهفته است، گرچه سمنو پروتئین زیاد و چربی کمی دارد، اما بیشتر حجم محصول را مواد کربوهیدراتی (قند) تشکیل می دهد.
 البته قند آن در مقایسه با ساکاروز، شیرینی کمتری دارد، اما این دلیلی نمی شود که افراد در مصرف آن زیاده روی کنند. این قند در بدن تولید انرژی کرده و مازاد آن موجب چاقی می شود و برای مبتلایان به دیابت و چربی خون بالا محدودیت مصرف دارد.

آیا سمنو ناقل ویروس کرونا هست؟

صمدپور، کارشناس رژیم درمانی، گفت: سمنو ماده غذایی است که پخته می‌شود و به دلیل حساسیتی که ویروس به حرارت دارد، هنگام پخت آن ویروس از بین رفته و مشکلی ایجاد نمی‌کند. اما ظرف سمنو‌هایی که از بیرون خریداری می‌شوند ممکن است آلوده به ویروس بوده و این آلودگی هنگام مصرف به افراد انتقال پیدا کند.

 

متخصص تغذیه و رژیم درمانی اظهار کرد: من توصیه می‌کنم اگر سمنو را از بیرون خریداری می‌کنید حتما در خانه یک حرارت دیگر به آن داده و ظرفش را نیز عوض کنید.

برای خرید سمنو می توانید از طریق فروشگاه اینترنتی واسم بیار اقدام نمایید

 

برگرفته از سایت:

راسخون 

سایت دکتر محمد صادق کرمانی 

سلامت نیوز

 

نویسنده: کارشناس غذایی

نظرات کاربران

انسیه شیعه زاده
۱۳۹۹/۰۶/۳۰ ۰۹:۴۱:۲۰
1111111111

اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.